logo
logo

Savez udruzenja za pomoc mentalno

nedovoljno razvijenim osobama u

AP Vojvodini

VESTI

Одржан Еко камп у Србобрану
01.08.2023.
Друштво за помоћ МНРО "Бисер" из Србобрана одржало је и овог лета традиционали Еко камп  под називом "Дођи, прођи, дружи се – у природу укључи се". Еко камп је трајао пет дана, од 24. до 28. јула.
eko_kamp_srbobran

Друштво за помоћ МНРО "Бисер" из Србобрана одржало је и овог лета традиционали Еко камп  под називом "Дођи, прођи, дружи се – у природу укључи се". Еко камп је трајао пет дана, од 24. до 28. јула.

Као и сви досадашњи кампови и овај је инклузивног карактера и обухвата децу, младе и одрасле из типичне популације, особе са тешкоћама у развоју из различитих удружења МНРО са територије АП Војводине, децу и младе из ромске популације као и из хранитељских породица. На овогодишњем Еко кампу учествовали су начи чланови из Сомбора, Новог Сада, Врбаса, Фекетића, Сенте, Суботице и Зрењанина.

Првог дана, у понедељак, на кампу је било 100 људи, од тога преко 80 учесника, што је веома велики одазив. Учесници су се такмичили у моторичким активностима, прецизности, спретности са ситним предметима, затим су активно учествовали у радионици коју су изводили представници Црвеног крста из Бачке Тополе. Наравно, као и сваке године одржана је и радионица о правилима понашања на кампу. Банка хране Војводине, са којом Бисер има сарадњу, обезбедила је за учеснике кампа чоколаде, сокове, кафу.

Другог дана кампа смо имали различите активности у којима су се учесници такмичили и уживали. Полигони, експерименти, потрага за благом само су заузели део дана на кампу. Остатак дана провели смо кроз радионице са полицајцима и ватрогасцима који су на занимљив начин презентовали који је њихов посао. Црвени крст у сарадњи са кафаном Пролеће из Србобрана обезбедили су ручак. Посетили су нас представници Општине Србобран који као и увек подржавају наше активности.

Трећи дан кампа – Плави круг из Србобрана је са својим тимом обавио превентивни преглед свим учесницима, запосленима, као и волонтерима. Поред тога, данашњи дан испуниле су активности на различитим полигонима, а учесници су имали прилике да искажу свој таленат. На крају дана правили смо чамце које смо касније пуштали у воду. Лепо време и добра атмосфера и данас су испунили дан на кампу.

Четврти дан кампа - Данас смо дан започели заједничким загревањем на полигону, затим такмичарским активностима на којима смо мерили колико смо брзи и спретни. Традиција се наставља и око поднева су нам посетили наши мотораши из Мото клуба "Kнежевина" који су донели најбољи пасуљ који учесници сваке године жељно ишчекују. После ручка заједнички трагали смо за материјалима из шуме и правили нашег " Човека из природе".

Последњи дан Еко кампа: Циљ Еко кампа је остварен, а то је инклузија, подстицање и јачање социјалних односа, отклањање предрасуда и заједничко учествовање свих учесника у активностима. Данас смо имали маскенбал - правили смо круне и маске од материјала из природе, у посету нам је дошла Јулијана Станисављевић испред Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и председник Савеза МНРО у АПВ Марко Kошутић који су провели део дана са нама.

Организацију Еко кампа подржало је финансијским средствима и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а подршку Кампу дали су и Црвени крст из Србобрана кроз обезбеђивање ручка за учеснике и волонтерски рад. Мото клуб 'Кнежевина' из Турије, као и сваке године, на својим моторима донесе чувени пасуљ који сви обожавају. Дом културе Србобран је обезбедио столице за камп.  Као и претходних година, људи добре воље из Србобрана, дали су свој допринос и обезбедили шатор, столове, клупе, превоз свих ствари до кампа.