logo
logo

Savez udruzenja za pomoc mentalno

nedovoljno razvijenim osobama u

AP Vojvodini

VESTI

DECI SU POTREBNE INFORMACIJE
20.01.2023.
Možda ste nekad čuli svoje dete kako negde nekome kaže: ,,Frustrirajuće je kada te isključe iz cele priče. Kada misle da te štite time što ti ne govore pravo zdravstveno stanje tvog brata ili sestre.

"Ja sam takođe član porodice i zaslužujem da znam sve informacije isto kao i oni. Šta ako nekad ne budu pored njega, kako ću mu ja pomoći ako nisam upućen u njegovo stanje?“

Braća i sestre dece sa poteškoćama u razvoju imaju snažnu potrebu za informacijama o stanju i poteškoćama koje ima njihov brat ili sestra. Zašto? Informacije im daju mogućnost da odgovore na neka pitanja koja postavljaju sebi ili im možda drugi, njihovi vršnjaci, postavljaju, a oni ne znaju kako da im odgovore. Pored toga, potrebne su im i da planiraju svoju budućnost i osim ako njihov brat ili sestra nemaju terminalno stanje, ta potreba je doživotna a teme na koje će biti potrebno da im pružite informacije će se menjati u zavisnosti od životnih situacija ali i njihovog uzrasta.Ako ste u situaciji da se pitate kako im na adekvatan način preneti informacije koje su im potrebne i odgovoriti na njihova pitanja, imamo nekoliko saveta za vas:

  1. Način na koji ćete deci preneti informacije, zavisi od njihovog uzrasta:

Deca predškolskog uzrasta – treba da znaju da se bratova/sestrina bolest ne može preneti na njih i da oni nisu prouzrokovali tu bolest ili stanje. Deca uzrasta 2 do 6 godina razmišljaju konkretno tako da bi i objašnjena trebala biti što jednostavnija.  To znači opisati invaliditet u smislu razlika u ponašanju ili rutina. Npr.: ,,Daunov sindrom znači da moraš ići u školu da bi naučio da pričaš.“

Deca osnovnoškolskog uzrasta – mogu imati neka konkretnija pitanja od dece predškolskog uzrasta, bilo da su to njihova lična pitanja ili pitanja vršnjaka na koja oni ne znaju da odgovore. Pitanja mogu biti nešto poput: ,,Zašto mora ići u bolnicu?“, ,,Šta je fizikalna terapija?“ ,,Šta znači zaostajanje u kognitivnom razvoju?“, ,,Zašto neke osobe sa cerebralnom paralizom mogu da hodaju a neke ne?“ i slično. Ipak, dobijanje ovih informacija može biti problem za braću i sestre ovog uzrasta. Neki od njih će stvoriti svoje teorije da bi objasnili stanje, drugi će možda okriviti brata ili sestru za njihovo stanje.

Tinejdžeri – Kao i mlađa deca, i oni imaju neka konkretnija pitanja ,,Zašto mu je kosa opala“, ,,Zašto je konstantno morao ići u bolnicu?“, ,,Šta je to leukemija? Meni nije izgledalo da će zbog toga umreti..“.

Odrasli – Kao odrasle, braću i sestre urednog razvoja brine šta će se desiti sa njihovom braćom i sestrama kad roditelja više ne bude i zbog toga tragaju za što više informacija kako bi sagledali sve opcije koje postoje. Neke od informacija koje su im potrebne  tiču se rekreacije i slobodnog vremena, opcija za život u zajednici kao i stanovanje uz podršku, seksualnosti, socijalizacije, prijateljstva, porodične komunikacije, zaposlenja, opcije dnevnog programa, podobnosti za razne usluge i slično.

Autorka teksta: Sonja Aleksić, saradnica u Krovnom savetovalištu Saveza MNRO u APV