logo
logo

Savez udruzenja za pomoc mentalno

nedovoljno razvijenim osobama u

AP Vojvodini

VESTI

Потписан уговор о подршци програму нашег Савеза у 2024. години са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
01.04.2024.
За достојанствен живот особа са интелектуалним инвалидитетом у Војводини
Ugovor_Program_Za_dostojanstven_zivot_osoba_sa_intelektualnim_invaliditetom_u_Vojvodini

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделио је са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић уговоре о финансирању савеза удружења особа са инвалидитетом у Р. Србији, у оквиру програмског конкурса за 2024. годину.
Нашем Савезу одобрена су средства за реализацију програма "За достојанствен живот особа са интелектуалним инвалидитетом у Војводини"

„Важна ствар је да смо на том конкурсу успели да поделимо средства у висини од 269.291.220 динара. Тај новац, као што знате увећан је у протеклој буџетској години за 20 милиона динара, он је остао у том износу и ове године и могу да констатујем да смо имали 39 пријава, а од 39 пријављених организација, њих 7 нису испуниле прописане услове, док су 32 испуниле те услове и због тога смо били у прилици да 7 њих добију она средства која су од нас и тражили, да је 6 савеза добило повећање од 5 до 9 процената у односу на прошлогодишњи конкурс, 18 савеза је добило повећање до 4 посто у односу на 2023. годину, док је један савез добио мања средства у односу на прошлу годину,“ истакао је министар Селаковић.

Министар је указао да све што Министарство чини, кроз програмски тако и кроз стално отворени конкурс, преко којих савези удружења могу да рачунају на помоћ и подршку, усмерено је ка једном циљу, а то је према његовим речима, стварање Србије без баријера. Он је подсетио и да је комисија за израду нацрта закона о организацијама особа са инвалидитетом, започела свој рад која иде планираном динамиком, и да су две одржане само у марту месецу.

Министар је рекао да су савези главна, кључна спојница са нивоом државне власти, преко којих се подједнако комуницира са свим удружењима, којих има више од 500 и да је заједнички интерес, да свако удружење које је члан савеза има одређену врсту користи од програмског конкурса.